torstai 27. maaliskuuta 2014

Tehoblenderin testausta raakatoffeella

Sain testattavakseni ja käyttööni kolmeheppaisen kaksiteräisen Rawmix R8000-tehoblenderin. Raakaravintovalmentajan työssäni minulta kysytään jatkuvasti, millainen sekoitin/mehuntekijä/kuivuri kannattaa hankkia tai millainen on paras. Parhaus kuitenkin riippuu kunkin henkilön tarpeista. Laitteet ovat eri tehoisia, kokoisia ja hintaisia ja niillä on muitakin eri käyttöominaisuuksia.

Jos haluaa laittaa paljon raakaruokaa, blenderin kannun on parasta olla iso, vaikka sitten laittaisi ruokaa pääasiassa itselleen. Samalla surauksella laittaa täksi illaksi iltapalan ja huomiseksi lounaan. Ihan pienten salaatinkastikeannoksien sekoitukseen iso kannu sen sijaan ei sovellu, koska terän päällä täytyy olla riittävästi massaa, jottei se pyöri tyhjää. 1½ litran vetoinen kannu on hyvä, ja Rawmixin kulho vetää 2 l. Mutta täyteen asti kannua ei pidä ahtaa.

Toinen paljon raakaruokaa sekoittamaan pääsevän blenderin toivottava ominaisuus on teho. Kaikki blenderit sekoittelevat juotavia smuutteja. Silti kaipaamme vaihtelua paitsi makuihin myös ruokien rakenteeseen. Kuka kaipaa makeannälkään kaupan lisäainesokerijäätelöitä, jos mahtavanmakuisia ja terveellisiä jädejä pystyy tekemään itse hyvin pienellä vaivalla? Itse en myöskään juuri koskaan tee juotavia smuuteja vaan vanukasmaisia pehmiksejä. Sekoitan marjat ja hedelmät avokadoineen kuivahedelmineen ilman ylimääräisiä nesteitä. Tähän tarvitaan riittävän tehokas kone, joka ei tarvitse lisänestettä toimiakseen. Raakapuuronikin tykkään kauhoa mieluiten samettisen sementtisinä.

Sitten vain kovaan käyttöön. Koneessa on portaaton säätö ja pulssikytkin. Olen vain nopeasti kokeillut täystehoa, normaalisti nostan nupin vain pohjoiseen tai vähän siitä yli. Itselläni on aina kuulosuojaimet korvilla, mutta toisilla ei, ja kaikki blenderit meluavat. Koneen koko ei kuitenkaan korreloi suoraan meluun eikä Rawmix ole ollenkaan pahimmasta päästä. Kursseilleni osanottajat tuovat joskus mukanaan pieniä paholaisia, joiden (yhtäaikainen) käynnistäminen saa herkemmän säntäämään kirkuen karkuun rakennuksesta.

Kannu tiskataan kaatamalla siihen käytön jälkeen puoliväliin lämmintä vettä ja tarvittaessa pesupisara, ja käytetään konetta vähän aikaa. Laitetta ensi kertaa käyttöön ottaessani ja pestäkseni sen halusin irrottaa terän, kuten se joissakin blendereissä onnistuu, mutta tästä ei irronnut. Pohjassa kyllä luki "open" ja "close" ja nuoli. Kysäisin asiaa, ja teksti osoittautuikin ohjeeksi mahdollista teränvaihtoa varten. Terää ei siis muuten poisteta.



Moottori on 21 cm leveä ja 24 syvä, joten kookas on. Yksikseen tätä konetta ei voi jättää hommiin, sillä se lähtee keskiteholla taapertamaan. Kättä kannun päälle niin pysyy aloillaan.

Seuraavassa minulle tärkeitä blenderintestausruokia. Sattuvat kaikki olla makeita herkkuja, mutta ne ovat mukana vaativien rakenteidensa takia.

Minulle on tärkeää, että siemenmaitoa tehdessäni voin pistää kannuun kerralla kaikki ainekset ja lisätä veden erissä, ja juotava tulee nopeasti. En puristele maitoa kankaan läpi erottaakseni maidosta kuitua. Kuitu painuu astian pohjalle. Tässä suosikkiseesamini, joka sopii puuron ja myslin kanssa, on hyvä treeninpalautusjuoma ja sopii vaikka iltaherkutteluksi.


Tattari-seesammaito



Maidon voi tehdä ilman makeutustaateleitakin. Tattari on itsessään makeaa ja lempeyttää seesamin makua. Tattarin voi käyttää liotettunakin, mutta alla myös idätysohje. Tästä maidosta saat enemmän kalsiumia kuin eläinmaidosta, ja siemenmaidon kalsium on lisäksi hyvin imeytyvässä ja terveellisessä muodossa. Säilyy pari päivää jääkaapissa mutta ilmavuus katoaa.

Tattarin käsittelyohje: liota kuorittuja tattarijyviä eli -suurimoita 6-8 h runsaassa vedessä. Kaada liotusvesi pois. Huuhtele vielä 2 kylmässä, 1 kuumassa ja vielä kerran kylmässä vedessä. Voit käyttää tattarin ruoaksi jo tässä vaiheessa. Enemmän ravintoaineita tattariin kuitenkin muodostuu ja ruoka-aineiden imeytyvyys paranee, jos idätät tattaria vuorokauden. Ennen idätystä valuta vesi  huolellisesti pois. Päinvastoin kuin useimpia muita siemeniä, tattaria ei tarvitse idätyksen aikana välttämättä huuhdella, mutta lämpimään kesäaikaan voi olla hyvä huuhdella 12 tunnin kuluttua.

½ dl yön yli eli n. 8 h liotettuja miel. kuorimattomia seesaminsiemeniä
½ dl miel. idätettyjä tattarisuurimoita mutta käyvät myös yön yli liotetut
2-3 väh. pari tuntia liotettua kuivattua taatelia tai 1 tuore, poista kivet
hyppysellinen ruusu- tai muuta hyvää suolaa
(vaniljaa)
4 dl vettä

Pistä ainekset kannuun ja noin puolet vesimäärästä. Sekoita n. 20 sek, lisää loppu vesi ja sekoita vielä. Tuli ylellistä ilmavan pehmeää siemenjuomaa, juuri sellaista kuin se parhaimmillaan on.


Lakujäätelö


Jäätelöä voi tehdä monella tavalla, ja Hellattoman kokin raa'assa namikirjassa esittelen niistä neljä. Vain yhdessä niistä käytetään jäätelökonetta. Useimmiten teen jäätelöä pakastetuista banaaneista. Se on nopeaa, kunhan banaaneita on valmiina pakkasessa. Jäätelön valmistaminen tällä tavoin vaatii ehkä hieman harjoittelua.

Jäätelön ainekset on tarkoitus saada tasaiseksi mutta jähmeäksi massaksi ilman että mukaan jää jäisiä paloja, ja velliintymistä pitää varoa. Hyvältä vellijäätelökin maistuu, mutta nautittavinta on sulamatonta jäätelöä muistuttava koostumus.

Seuraavassa jäätelöreseptissä on erikoiskaupoista löytyviä aineksia. Herkullista kotijäätelöä voit kuitenkin tehdä myös kotiaineksista kuten vaikkapa banaaneista ja mansikoista yhdessä.

Annos on kahdelle piensyöjälle tai yhdelle Mealle. Lakritsijauheita saa luomu- ja ekokaupoista, carobia eli johanneksenleipäpuunhedelmäjauhetta myös yleensä luontaistuotekaupoista. Maku muistuttaa kaakaota mutta ei ole kitkerä vaan makea. Aniksensiemeniä on marketien mausteosastolla, mutta jos ei pysty jauhamaan itse, osta valmiina jauheena. Jauhetta pitäisi olla luomu- ja ekokaupoissa. Tarkista myös nettikaupat. Aniksen voi myös jättää pois ja lisätä lakritsaa vastaavasti vähän enemmän, mutta näiden maut sopivat hyvin yhteen. Makuja voi säädellä oman maun mukaan, mutta kuten sanottua, jäätelöä ei saa sekoittaa liikaa.

3 kuorittuina pakastettua banaania
3 kuivattua aprikoosia paloiteltuna
1 rkl lakritsinjuuri- tai lakritsinuutejauhetta
1½ rkl carobjauhetta
½ rkl jauhettuja aniksensiemeniä

Ota pakastetut banaanit huoneenlämpöön 10-13 minuutiksi selviämään pahimmasta kohmeestaan. Pakastettua banaania on käytetty vasaranakin, joten sitä ei suoraan pakastimesta pidä panna edes tehoblenderiin. Palastele banaanit käsin tehosekoittimeen. Lisää muut ainekset. Tarkoitus on, että aprikoosit jäävät jäätelöön pikkupalasiksi ja antavat illuusion lakupaloista. Rawmixin ohjeissa neuvotaan, että pakasteita ei pidä sekoittaa pienellä nopeudella, koska moottori voi ylikuumentua.  Siispä enemmän tehoja. Laitteen hätäkatkaisin napsauttaa virran pois, jos kone uhkaa kuumentua liikaa. Sekoitinsauvan voi työntää kannen aukosta sisään ja sillä siirrellä paikalleen jämähtävää massaa. Jos taas käytät sauvatonta blenderiä, joudut välillä pysäyttämään sekoittimen ja kaapimaan lastalla massaa kulhon reunoilta alas sekoittumaan.

Massa on sen verran pieni, että sauva ei yllä täysin tehokkaasti auttamaan sekoittamisessa. Yksi banaani lisää korjaa tilanteen. Banaanit olivat pienehköjä.

Jäden jähmeys oli samaa luokkaa kuin kotijäätelökoneessani eli oikein hyvä.


Jäätoffee

















Kakkujen, karkkien ym. kuivahkojen ja sitkaiden syötävien tekemiseen tapanani on käyttää monitoimikonetta, ei blenderiä. Blenderihän tarvitsee toimiakseen tietyn määrän nestettä, tai vastaavasti sillä voi jauhaa kuivia siemeniä. Haluan kuitenkin kokeilla Rawmixin rajoja, koska tehoblendereillä voi tehdä paksuja tahnojakin.  Erotuksena tavallisimpiin namiohjeisiin, käytän tässä tuoreita taateleita, jotka ovat pehmeämpiä kuin kuivatut, joten Rawmix ei joudu ihan niin koville kuin monitoimikoneeni.

Pehmeistä fudgeista voi tehdä helposti raakaversioita, mutta miten tehdä kovaa toffeeta ja mielellään sellaista, joka ei irrota hampaanpaikkoja? Jäädytetään se!

Saman tien voit tehdä vähintään kaksinkertaisen annoksen. Pakasteesta kun ottaa ja antaa hetken olla hyppysissä, pystyy puraisemaan ja rakenne on toffeemainen, maku myös! Edullisimmat tuoreet taatelit myydään hedelmätiskin kylmähyllyssä pahvirasiassa. Mantelin voit ostaa halutessasi valmiiksi jauhettuna isossa edullisehkossa n. 800 g:n pussissa leivontaosastolta tai jauhaa mantelit itse. Jos olet allerginen manteleille, voit käyttää myös auringonkukan- tai pinjansiemeniä.

Lucumaa saa luomu- ja ekokaupoista. Lucuma jauhetaan kasvin hedelmästä. Se antaa makeutta sekä toffeemaista makua. Lucumaa voi lisätä enemmänkin kuin reseptissä on mainittu. Ilman lucumaa voi tehdä toisenlaista toffeeta ja lisätä vaikka carob- tai kaakaojauhetta sekä minttutippoja.

2 dl tuoreita taateleita (poista kivet)
2 dl manteleita jauhettuna
1 dl lucumajauhetta
1 tl ruusu- tai muuta hyvää suolaa

Pane ainekset kannuun, kansi päälle, kone käyntiin ja sekoita sauvan avulla. Näin onnistui:
Painelin terän tieltä ylös kannun reunoille pyrkivää massaa sekoitussauvalla alaspäin. Sitkeästi kone jaksoi jäykkää massaa vaivata. Massa oli jo lähes tasaista, kun laite sammutti itsensä ylikuumenemisen estämiseksi. Ei saa liian rajusti painella pampulla. Muutaman minuutin jäähdyttelyn jälkeen kone taas kävi ja sekoitti ainekset tasaiseksi kauniiksi toffeeksi.

Monitoimikonetta jos käyttää, niin ainekset vain sinne - mantelit jauhettuina - ja menoksi. Tehosekoittimen kanssa taas niin, että jauhettuihin manteleihin lisäät taatelit pieniksi saksittuina sekä muut ainekset ja vaivaat käsin mahdollisimman tasaiseksi.

Muovaile haluamallasi tavalla. Säilytä pakastimessa.

Jatkossa käytän edelleen karkkeihin ja kakkupohjiin yms. massoihin monitoimikonetta, vaikka vahvaksi osoittautui blenderikin.

Olen blenderiä pari kuukautta käyttänyt. Alle 300 euron koneessa on mielestäni oiva hinta-laatusuhde. Toimitusaikakin on nopea. Lisätietoja  www.rawmix.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti