tiistai 17. kesäkuuta 2014

Edullista kasvisruokaa kesäkutsuille raakana

Tässä joitakin ehdotuksia vegaanisiksi raaoiksi tarjottaviksi juhannukseksi tai muuten kesällä. Näitä ei siis kuumennella. Annokset ovat pienehköjä, joten harjoita kertolaskua. Toivon, että löydät jotain sopivaa.

Raparperisihi 

2 dl kuorittuja raparperipaloja
2 keltaista tai vihreää omenaa
1 dl vissyä
(lisämakeutteeksi hippunen steviaa)

Mehusta raparperi ja omenat mehulingossa tai -puristimessa. Lisää juomaan vissy. Lisään tähän mielelläni vähän steviaa makeutteeksi. Jos makeuttaisin tätä vielä lisää omenalla, omenan maku peittäisi raparperin maun.


Raparperimehua voi pakastaa jääpalamuottiin. Siitä tulee kauniita paloja:

 

Melonigazpacho 

 


 Villivihannesten sijasta voi käyttää vaikka versoja, persiljaa, basilikaa, saksankirveliä tai korianteria. Korianteri on yrtti, jota jotkut rakastavat ja jota toiset eivät voi sietää. Korianterinsiemen sitä vastoin on ihan eri juttu. Annoksena tämä on meikäläisen isosyöntisen ateria.

n. 6 dl vesimelonia
kurkku
3 tomaattia
½ paprikaa
½ sitruunan tai limen mehu
1 valkosipulinkynsi tai maun mukaan puna- tai kevätsipulia pienittynä
pieni pätkä tuoretta chiliä raasteena, voi jättää poiskin tai lisätä pari tippaa tabascoa
½ tl inkivääriä raastettuna
hyppysellinen mustapippuria
kunnon hyppysellinen suolaa
pieni kourallinen villivihanneksia on mukava lisä

Pilko kurkku, tomaatti, paprika ja n. 2 dl melonia mahdollisimman pieniksi kuutioiksi. Sekoita tehosekoittimessa loput melonista tasaiseksi. Yhdistä kaikki ainekset ja tarkista maku. Viilennä.

Villitapenade ja bataattivoikkarit

Aineksia ei tarvitse mitata kovin tarkasti. Maun vuoksi joku voi haluta lisätä tähän oliiviöljyä, kuten tapenadessa kuuluisi olla. Elävän ravinnon sääntöjen mukaisesti en mielelläni sekoita samaan ruokaan useita erilaisia rasvoja, joten käytin tässä vain avokadoa. Jos on käytössä pieni leikkuri tai haketin, voi tällaisen pienen annoksen saada siinä hyvin sekoitettua ja saa mukavan levitteen. Silloin voi vaihtaa avokadon ½ dl:aan öljyä.



1½ dl oliiveja
2 dl villivihanneksia, meillä oli apilaa ja lisäsimme muutaman voikukannupun
½ avokadoa
1 tl basilikaa
2 rkl sitruunanmehua
valkosipulinkynsi

Poista oliiveista kivet: litistä oliivit leikkuuveitsen lappeella. Kivet on sitten helppo irrottaa. Muussaa avokado haarukalla. Saksi tai hienonna terävällä veitsellä villivihannekset ja oliivit mahdollisimman pieneksi silpuksi muiden ainesten kanssa. Mukana voi tietysti olla myös viljeltyjä kasveja kuten lehti- tai vuonankaalia tai persiljaa.

Kuori bataatti ja leikkaa se 3 mm ohuiksi kiekoiksi. Levitä niille tapenadea ja päällystä tomaatilla, kurkulla tai paprikalla. Hapankaalikin sopii hyvin mukaan.

Mustapippurijuusto

Lisää juustoon vettä sen mukaan, haluatko muotoilla siitä kiekon vai haluatko pehmeämpää levitettä. Lisää vettä vähitellen ja sekoita välillä. Jos annat juuston seistä jonkin aikaa, se paksuuntuu.


3½ dl cashewpähkinöitä, manteleita tai auringonkukansiemeniä
sitruunan mehu
2 valkosipulinkynttä murskattuna
3 rkl basilikaa
½ tl oreganoa
1½ tl mustapippurirouhetta
½ tl tai maun mukaan ruusu- tai muuta hyvää suolaa
vettä

Jauha pähkinät, siemenet tai mantelit kuiviltaan kuivassa tehosekoittimessa jauhoksi. Kaada kulhoon. Sekoita kulhossa kaikki ainekset lusikalla keskenään ja lisää vettä erissä. Tarkista maku. Juuston voi myös pyöritellä musta- tai ruusu- eli rosepippurissa jos haluaa.

Tabouleh
Perinteisesti taboulehin täyttävä raaka-aine on keitetty bulgurvehnä. Tässä on kinoaa. Jos et halua idättää, riittää kun liotat 8 h. Se saattaa alkaa itää jo liotessaan. Aineet ovat noin-määriä. Pääasia, että minttu maistuu. Jos käytät villivihanneksia kuten horsmaa, vuohenputkea, apilaa tms. maistele ensin ja arvioi sitten, minkä verran haluat niitä salaattiin lisätä. (Blogi takkuilee fonttikokojen ja vähän muunkin kanssa.)

Annoskoko on minun iltapalani.

2 dl liotettua tai idätettyä kinoaa
2 rkl punasipulia pieneksi hakattuna
1-2 dl persiljaa hienonnettuna tai villivihanneksia kuten tässä horsmanversoja
puoli puskaa minttua
3 tomaattia kuutioina
½ kurkkua kuutioina
2 rkl oliiviöljyä
joko sitruunanpuolikkaan mehu tai 1 dl hapankaalia
mustapippuria
(suolaa)

Kinoan idätys: Huuhtele kinoansiemenet hyvin. Liota runsaassa vedessä 3-8 h. Kaada vesi pois ja huuhtele. Valuta vesi hyvin pois. Anna itää muutama tunti, korkeintaan vrk. Silloin täytyy jo huuhdella välillä. Tuoksun on oltava raikas, ei tunkkainen.

Yhdistä ainekset. Itse olen kuvassa pannut horsmanversoja astian reunoille. Niiden maku on aika voimakas, joten on paree pilkkoa ne pieniksi elleivät syöjät ole tottuneet makuun. Salaatin maku paranee, jos se saa vetäytyä muutaman tunnin viileässä.

Pullerot

Eli punajuuripallerot. Yhtä hyvin voit tarjota tämän pateena. Kuivuripihveinä nämä näet blogini yläpalkissa sydämenmuotoisina.


2 dl raastettua punajuurta
2 dl hienoksi raastettua porkkanaa
3 rkl punasipulia pieneksi hakattuna
2 dl manteleita tai cashewpähkinöitä tai auringonkukansiemeniä
6 aurinkokuivatun tomaatin puolikasta
½ tl timjamia
runsas 1 tl ruusu- eli rosepippuria
tarvittaessa lisää meri-, himalaja- tms. suolaa. Kuivatussa tomaatissa on suolaa.

Jos käytössä on tehosekoitin mutta ei monitoimikonetta, toimi näin:
Jauha kuivassa tehosekoittimessa mantelit, siemenet tai cashewit jauheeksi. Saksi aurinkokuivattu tomaatti silpuksi. Yhdistä kulhossa kaikki ainekset. Maista ja lisää halutessasi mausteita. Muotoile. Jos sinulla on monitoimikone, sekoita siinä jauhe sekä sipulia lukuunottamatta muut ainekset. Lisää sipulihakkelus vasta lopuksi ja pyöräytä se sekaisin taikinaan.

Jos käytössäsi on kuivuri, voit muotoilla massasta pihvejä ja kuivattaa niitä kuivurissa muutaman tunnin. Maut tiivistyvät.
Ruuansulatuksen kannalta olisi hyvä, jos manteleita voisi etukäteen liottaa noin kahdeksan tuntia. Silloin niiden hienontamiseen tarvitaan hyvä monitoimikone. Sekoita silloin ensin yhteen mantelit ja tomaatit ja lisää sitten muut ainekset.

Suklaadippi





















Tämän mielellään syö suklaavanukkaanakin.  Dipin voi maustaa esim. vaniljalla, mintulla tai appelsiinilla. Jos teet tästä tarjottavaa, kannattaa annos moninkertaistaa. On hyvää sisäänheittoruokaa raakamaailmaan.

 avokado
1/4 dl carobjauhetta (eko-, luomu- ja luontaistuotekaupoista)
1/4 dl kaakaojauhetta
6 pientä taatelia
ripaus suolaa
n. 1 dl vettä tai enemmän
Tehosekoita ainekset tasaiseksi ja tarkista maku. Dippaa mieluisia hedelmiä.

Maustekakku

Kakku ei ole ollut uunissa, eikä sitä kannata kakkuvieraille ihan heti kertoakaan, sen kuin pistää tarjolle. Kakku leikkautuu hyvin, kunhan siinä on vähän kosteutta. Maut vain paranevat, kun kakku saa maustua yön yli, ihan samoin kuin uunikakutkin tekevät.

Jos kakkumassaa jää yli sen mitä vuoka vetää, jäljelle jääneestä taikinasta tuskin tulee ongelmaa. Se on valmista kakkua, jonka voi vaikka muotoilla palleroiksi ja pakastaa.

6 dl tunnin-pari liotettuja pekaanipähkinöitä (tai saksanpähkinöitä tai mantelijauhoa tai yön yli liotettuja manteleita tai yön yli liotettuja auringonkukansiemeniä)
2½ dl kookosjauhoa 
4½ dl kuivattuja viikunoita (voi halutessaan vaihtaa kuivattuihin taateleihin ja tulee tummempi kakku. Muista poistaa kivet.)
4 tl kanelia
4 tl kardemummaa
1½ tl inkivääiä
1 tl neilikkaa
1/3 tl muskottipähkinää
1 tl laadukasta suolaa
n. 6 rkl vettä
(n. 15 tippaa manteliuutetta tuo herkullista aromia, myydään luomu-, eko- ja muissa erikoiskaupoissa, mutta ei välttämätön)

Kaada pähkinöiden liotusvesi pois. Jos sinulla on monitoimikone, sekoita kaikki ainekset massaksi, jonka ei tarvitse olla aivan sileää. Tarkista maistuuko hyvältä.

Jos ei ole monitoimikonetta, käytä pähkinöiden sijaan mantelijauhoa tai jauha auringonkukansiemenet tai pähkinät liottamattomina kuiviltaan jauhoksi kuivassa tehosekoittimessa. Saksi viikunat pieneksi silpuksi, ja sekoita torttuainekset huolellisesti käsin jämäkäksi taikinaksi. Massan täytyy olla muovailtavaa ja koossa pysyvää. Jos se hajoaa muruiksi, lisää vettä mutta vain teelusikallinen kerrallaan.

Vuoraa kakkuvuoka muovikelmulla, niin saat kakun myöhemmin irti vuoasta. Jos haluat olla hyvin ekologinen etkä halua käyttää muovia, muovaile kakku käsin mitä suurinta vapautta käyttäen. Silikonikakkumuotista minulla ei ole kokemusta, enkä tiedä mistä muotit valmistetaan. Painele kakku lujasti vuokaan. Kuvan vuoka on vajaa, koska käytin vain 2/3 reseptin ainesten määristä ja tein pienemmän kakun.



Kakun voi kumota muutaman minuutin perästä tai sitten kun panet tarjolle.


Voit tehdä myös mansikkakakun. Ao. blogauksessani opastan sinua kakun teon periaatteisiin.
hellatonkokki.blogspot.com/.../raakakakun-aa-pee-see-ja-raparperikakku...


Päällyksen voit tehdä tällä ohjeella:
Cashewkerma
Mantelitkin käyvät, mutta casheweista tulee paras kerma.

4 dl cashewpähkinöitä
2 rkl vaahterasiirappia
½ tl vaniljajauhetta
1 tl psylliumjauhetta, se on ratamonsiementä ja sitä saa marketin leivontaosastolta
ripaus hyvää suolaa
pari dl vettä eli sen verran, että tulee vaahtomainen seos TAI veden sijasta appelsiinimehua, sitruunakin mausteeksi hyvä

Liota pähkinöitä 2 tuntia tai yönkin yli. Sekoita tehosekoittimessa ainekset hyvin keskenään. Blenderin tehosta riippuu, miten vaahtomainen tulos tulee. Vahvalla blenderillä voi käyttää enemmän vettä. Kakkupohjan päälle voi levittää kerroksen mansikoita, sitten kerma päälle, ja kun irtopohjavuoassa tekee, niin halkaistut mansikat voi upottaa kermaan ja antaa jähmettyä.

Hyvää juhannusta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti