lauantai 27. syyskuuta 2014

Raaka omenapiirakka

Kurssilaisten tekemänä tämä kausihedelmä.


Pihlajanmarjat olivat kuivuneet muutaman päivän ja olivat puolikuivia. Näyttivät mukavilta runsaahkon appelsiinisiirappikerroksen päällä. Kuivattuja pihlajanmarjoja napsii mielellään. Niiden maku miedontuu. Pihlajanmarjat täytyy kuivattaa niin kuiviksi, että niistä ei tiristämälläkään tule yhtään kosteutta eikä marjan halkaisupinta kiillä. Ilman marjojakin piirakka toki valmistuu.

Piirakkapohjaan voi lisätä myös vaikka omena-porkkanamehukuitua, jota löytyy meiltä mehulingottajilta ja -puristajilta.

Piirakkapohja

2 dl saksan- tai pekaanipähkinöitä
2 dl auringonkukansiemeniä
3 dl rusinoita
½ tl vaniljajauhetta
½ tl kanelia
ripaus hyvää suolaa

3 rkl jauhettua auringonkukansiementä "korppujauhoiksi" lautaselle

jokunen omena
sitruuna

Liota rusinoita ja saksanpähkinöitä tunnin verran, mutta ei välttämätöntä. Jauha kuivat auringonkukansiemenet 2 dl + 3 rkl kuivassa tehosekoittimessa ja erota 3 rkl korppujauhoksi. Kaada liotusvesi pois ja sekoita kaikki ainekset monitoimikoneessa taikinaksi, joka saa jäädä hieman rouheiseksi.

Kannattaa myös jauhaa lyhytaikaiseen varastoon jääkaappiin siemeniä tai pähkinöitä "korppujauhoiksi". Ripottele jauhoa tarjoiluvadille ja painele taikina sille hieman vajaan cm:n paksuiseksi kerrokseksi.

Halkaise sitruuna ja purista mehu kulhoon. Leikkaa omenat ohuiksi viipaleiksi ja pyörittele sitruunanmehussa tummumisen estämiseksi. Levitä viipaleita parin kerroksen paksuudelta piirakalle.

Appelsiinisiirappi

1 1/4 dl taateleita, poista kivet
luomuappelsiinin mehu puristettuna
n. 1 tl appelsiininkuorta raastettuna
vettä
puolukoitakin voisi siirappiin lisätä, makeuta maun mukaan taatelilla

Voit käyttää joko kuivattuja tai tuoreita taateleita, miksei muitakin kuivahedelmiä. Tarvittavan veden määrä riippuu siitä, kumpiako käytät. Pane ainekset tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi. Lisää sen verran vettä, että tulee vellimäinen tulos. Valuta siirappia omenakerroksen päälle. Mahdollisen ylijäävän osan voi käyttää hedelmäsalaatinkastikkeeksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti