perjantai 19. joulukuuta 2014

Joulun raakaruokia

Jouluruoan ainekset ja mausteet ovat vanhoja tuttuja, myös raakaravinnossa. Ruoka maistuu hyvältä ja siitä tulee ravituksi. Mitä jos joulupöydästä voisikin nousta energisenä? Kukin kotikokki voi laittaa omanlaisensa joulupöydän. Jos ruokkii ison poppoon, joukossa on luultavasti monia perinteisistä jouluruoista pitäviä. Voi kuitenkin myös luoda uusia omia perinteitä tai voi suunnitella joka jouluksi perinneruokien lisäksi uutta syötävää. Tai joulun juuresvuokia voi laittaa uudella tuoreella tavalla. 

Pane joulupöytään muiden lisäksi suuri kulhollinen raikasta salaattia. Se saattaa saada kiitollisen vastaanoton. Joulun aikana on hyvä tarjoilla eri aterioilla vähän eri ruokia pikemminkin kuin tuoda joka kerralla kaikki pöytään. Ruoansulatukselle on pienempi urakka sulattaa ateriaa, joka ei sisällä kaikkea mahdollista. Syö rauhallisesti ja pureskele ruoka hyvin, niin autat ruoansulatustasi. Varsinkin raakaravinto tulee hienontaa hyvin jo suussa. 

Olen kristitty ja pidän joulua Jeesuksen syntymäjuhlana. Uskon, että Jumala antoi ihmiskunnalle ruokavalio-ohjeen jo Raamatun ensimmäisessä luvussa. I Mooseksen kirja 1:29 "Jumala sanoi vielä: 'Minä annan teille kaikki siementä tekevät kasvit, joita maan päällä on, ja kaikki puut, joissa on siementä kantavat hedelmät. Olkoot ne teidän ravintonanne." Ruokaa, joka ei sisällä eläinperäisiä aineksia sanotaan vegaaniseksi. Se ei siis sisällä eläinkudoksia, maitotuotteita, munia tai hunajaa. Vegaanin tapa syödä on empaattinen eläimiä kohtaan. Vegaaniruoasta saa runsaasti ja riittävästi energiaa ja ravintoaineita; ainoastaan D- ja B12-vitamiini on tarpeen ottaa lisäravinteena.


Hellaton kokki toivottaa hyvää joulua, hellalla ja ilman! 



Pullerot

Massan voi pyöritellä palleroiksi tai muovailla pihveiksi tai pateeksi. Jos on aikaa tehdä juhlavamman näköinen ruoka, voit painella massan silikonimuotteihin ja antaa jähmettyä siinä ensin. Pateenkin voi toki painella vaikka kelmuvuorattuun kakkuvuokaan ja antaa jähmettyä. 

Mantelit tai siemenet voi jauhaa itse tehosekoittimessa tai myllyssä tai voi ostaa valmista mantelijauhetta marketin leivontaosastolta. Maku vielä paranee, jos on mahdollista kuivattaa pulleroita muutama tunti kuivurissa. Muuten on hyväksi, jos pullerot saavat maustua muutaman tunnin tai seuraavaan päivään. Kuvan annoksessa on keitetyistä perunoista tehtyä tavallista perunasalaattia lisättynä mungpavuniduilla ja hapankaalilla. Kannattaa kokeilla sitäkin!


















2 dl raastettua punajuurta
2 dl hienoksi raastettua porkkanaa
3 rkl punasipulia hienoksi hakattuna
2 dl jauhettuna kuorittuja manteleita tai auringonkukansiemeniä
0,75 dl aurinkokuivattua tomaattia
½ tl timjamia
runsas 1 tl ruusupippuria (= rosepippuri)
jos kaipaat lisää suolaa, lisää sitä

Jauha kuivassa tehosekoittimessa kuivat mantelit tai auringonkukansiemenet jauheeksi. Saksi aurinkokuivattu tomaatti pikku palasiksi. Sekoita kaikki ainekset monitoimikoneessa. Jos ei ole monitoimikonetta, hienonna aurinkokuivattu tomaatti mahdollisimman pieneksi ja sekoita ainekset yhteen käsin. Tarkista maku. Muotoile. Kuvan punajuurikukkaset ovat muotoutuneet silikonimuoteissa.


Lanttupatee

Lanttupateessa on lanttulaatikon tutut mausteet muskottipähkinä ja inkivääri. Pateen voi yhtä hyvin pyöritellä palleroiksi tai muotoilla pihveiksi. Anna pateen maustua vähintään muutama tunti tai kuivata pihvejä kuivurissa muutama tunti, jos mahdollista. 

 
4 dl lanttu- tai naurisraastetta
2 dl porkkanaraastetta
3 dl cashewpähkinöitä tai kuorittuja manteleita
1½ aurinkokuivatun tomaatin puolikasta
1 rkl tuoretta inkivääriä hienoksi raastettuna
hyppysellinen muskottipähkinää
(2 rkl vaahterasiirappia)
½ tl suolaa

Jauha tehosekoittimessa tai jossain myllyssä pähkinät tai mantelit jauheeksi paitsi jos käytät valmista mantelijauhoa. Saksi kuivatomaatti pieniksi paloiksi. Sekoita kaikki ainekset hyvin monitoimikoneessa. Jos ei ole monitoimikonetta, saksi aurinkokuivattu tomaatti mahdollisimman pieneksi ja yhdistä kulhossa kaikki ainekset käsin taikinaksi. Muotoile ja koristele.


Sienipata


Tämä on oikeastaan jälkiruoka, jollaista en olisi itse koskaan keksinyt. Se sopii kuitenkin myös ruokapöytään. Olen ottanut ohjeen Elävän ravinnon yhdistyksen julkaisemasta kirjasta Herkutellaan elävällä ravinnolla ja muunnellut hiukan. Aineksina ovat tuoreet herkkusienet, banaanit, mustaherukat ja vaahterasiirappi. 

Viipaloi ohueksi pieniä herkkusieniä. Viipaloi banaaneja. Makeuta mustaherukat vaahterasiirapilla, jotta ne eivät ole liian kirpeitä. Jos soseutat marjat siirapin kanssa, saat kastikkeen, joka sekoittuu hyvin sieniin ja banaaniin. Minusta kokonaiset marjat kuitenkin näyttävät hauskemmilta. Lado aineksia lasiseen tarjoiluastiaan kerroksittain, päällimmäisiksi marjaseos. Olemme tehneet tätä monilla kursseilla, ja astia on aina tyhjentynyt!




Kukkakaaliriisi


Ruokapöydän väriläikkä, jota voi varioida monella tavalla. Tee iso annos.

  

Sipsit


Jouluna tulee syötyä herkästi liikaa makeaa, ja tulee suolaisen kaipuu. Lehtikaalissa on paljon lehtivihreää ja mineraaleja, ja sipsit lienevät herkullisin tapa syödä sitä. Mustakaali on lehtikaalin tummempi ja vähän ohutlehtisempi versio. Currysipsit voit tehdä paitsi kuivurissa myös uunissa paistamalla niitä 150 asteessa 15 minuuttia. Tillisipsit valmistuvat kuivurissa.



Pussillinen musta- tai lehtikaalia sipseiksi. Pese kaalinlehdet, irrota niistä kova keskiruoti (käytä se vaikka keittämällä kuumennettuun ruokaan) ja revi lehdet palasiksi.

Currysipsit


1½ rkl öljyä
1½ rkl curryä
vajaa ½ tl suolaa
n. 1/8 tl cayennepippuria

Sekoita ainekset keskenään ja hiero tai sekoita ne hyvin kaalipalasiin. Kuivata rapeiksi.



Tillisipsit


2½ dl cashewpähkinöitä tai kuorittuja manteleita tai mantelijauhetta, casheweista tulee juustomman makuisia
2 dl vettä
1 dl tuoretta tilliä tiukkaan puristettuna, myös varret
3 rkl sitruunanmehua
2 rkl kapriksia
2 tl sipulijauhetta
1 rkl misotahnaa, voit myös jättää pois ja lisätä hieman enemmän suolaa
½ tl suolaa
hyppysellinen valkopippuria

Liota pähkinöitä pari tuntia tai manteleita yön yli vedessä jos ehdit. Silloin tarvitset hieman vähemmän vettä. Kaada liotusvesi pois. 
Jos et ole liottanut pähkinöitä tai manteleita, jauha ne ensin kuiviltaan kuivassa tehosekoittimessa jauhoksi.
Saksi tilli pienemmäksi ja pane kaikki ainekset tehosekoittimeen. Sekoita tasaiseksi velliksi. Lisää velli kaalipalasten joukkoon ja sekoita huolellisesti niin, että kaikki kaalipalaset saavat osansa. Kuivata kuivurissa rapeiksi. Ovat vähän liian hyviä jo hieman pehmeinäkin, mutta koeta malttaa mielesi.


Tuoreet bataattivoileivät


Voikkareita voi tehdä ilman leipääkin:
Tässä kuvassa on vain pari pikku leipää, mutta teen joskus itselleni lautasellisen bataattivoikkareita ateriaksi. Niitä rouskuttaa mielellään.

 

Joulupuuro



Jos haluat puuron, jossa on riisin rakenne, teet riisistä. Tämä puuro on tasaista.

2 isoa kesäkurpitsaa kuorittuna ja paloiteltuina
1½ dl kuorittuja manteleita tai cashewpähkinöitä
½ dl taateleita, poista kivet
½ tl kanelia, miel. luomu-
½ tl laadukasta suolaa
vettä

Voit käyttää valmista mantelijauhoa jos haluat päästä helpoimmalla. Muussa tapauksessa jauha mantelit tai cashewpähkinät kuivassa tehosekoittimessa kuiviltaan jauhoksi. Kaada jauhot kulhoon ja pane tehosekoittimeen muut ainekset ja vajaa 1 dl vettä. Käytä vettä mahdollisimman vähän, jotta puurosta tulee paksua. Soseuta ainekset tasaiseksi. Lisää manteli- tai pähkinäjauho ja sekoita tasaiseksi. Lisää vettä jos tarpeen. Tarkista maku. 

Luumusoppa


Chiansiemenet ovat hyvä proteiininlähde. Niitä vedessä liotettaessa muodostuu limaa kuten pellavansiemenistäkin. Ne ovat lähes mauttomia eivätkä ole välttämättömiä. Voit käyttää soppaan muitakin kuivahedelmiä, mitä nyt yleensä sekahedelmäsoppaan käytetään.
1½ dl kuivattuja luumuja
2 miel. luomumandariinia tai 1 luomuappelsiini
hieman raastettua mandariinin- tai appelsiininkuorta, lisää varovasti, jottei tule liian pistävä maku!
(1 rkl chiansiemeniä)
2 dl vettä

Jos ehdit, liota luumuja ja siemeniä vedessä muutaman tunnin tai yön yli. Ota ½ dl luumuja erilleen ja säästä ne kokonaisina luumusoppaan. Soseuta muut ainekset tehosekoittimessa tasaiseksi. Lisää kokonaiset luumut sopan kanssa tarjoilukulhoon.

Jos haluat vielä "kermavaahtoa" puurolle, tee mansikkatortun ohjeessa olevaa ihanaa cashewvaahtoa.


Rypälenamut


Pakasta siemenettömiä viinirypäleitä. Tarjoa jäisinä!


Mansikkatorttu (pieni)

Annoksesta riittää muutamalle hengelle. On kuitenkin helppoa lisätä aineksia ja tehdä isompi torttu. Tämä torttupohja vaivataan käsin, joten et tarvitse monitoimikonetta. Jos haluat päästä helpolla, osta leivontaosastolta mantelijauhetta. Terveellisempi vaihtoehto on jauhaa mantelit ja siemenet itse tehosekoittimella tai jollain myllyllä. Tehosekoittimen ja siementen täytyy olla kuivia jauhettaessa, ei siis esim. pesukosteita. Tuoreita taateleita löytyy hedelmäosaston kylmätiskiltä pahvirasioissa.



Pohja

2 dl tuoreita taateleita, poista kivet!
2½ dl auringonkukansiemeniä tai manteleita jauhettuna
1 tl kanelia miel. luomu
(voit lisätä halutessasi hieman myös inkivääriä ja kardemummaa)
vaniljaa

Vaivaa ainekset käsin taikinaksi ja tarkista maku. Ripottele tarjoiluastialle "korppujauhoiksi" 2 rkl manteli-/siemenjauhoa tai kookoshiutaleita. Painele taikina sormin noin 1 cm:n paksuiseksi levyksi aloittaen astian keskustasta. Kuvan torttuun käytin suurta piparimuottia. Voit muotoilla tortulle vähän reunoja, jotta mansikka ei valu.


Täyte

Levitä päälle tehosekoittimessa tai haarukalla muussattua mansikkaa. Jos haluat hillomaisen koostumuksen, sekoita isoon mukilliseen mansikoita 1 rkl chiansiemeniä tai psylliumia ja anna hilloutua 30-60 min. Chianiemeniä saa isoista marketeista ja luomu-/ekokaupoista. Psylliumia saa monista marketeista leivontaosastolta.


Cashewvaahto

½ dl cashewpähkinää, miel. 2 h liotettuna
avokado
1½ - 2 dl vettä
vaniljaa
3 rkl vaahterasiirappia

Sekoita ensin pähkinät pienen vesimäärän ja siirapin kanssa. Lisää muut ainekset ja vettä vain sen verran kuin tarvitsee. Pane vaahto erilliseen tarjoiluastiaan tai tortulle.



Maustekakku

Tätä ei uskoisi raakakakuksi. Resepti linkin takana:
http://hellatonkokki.blogspot.fi/2014/03/naisten-paivan-maustekakku.html




Lisää makeita herkkuja ja nameja on blogissani paljon, ja sitäkin enemmän kirjassani Hellattoman kokin raaka namikirja. 

http://hellatonkokki.blogspot.fi/2014/12/sitruunalakritsivalkoraakasuklaa.html
http://hellatonkokki.blogspot.fi/2014/12/raaat-banaanikonvehdit.html





Joulaamun pehmiks

3 kypsää banaania, eli kuoressa jo tummuutta
1 kypsä avokado, eli pinta painuu vähän sormella painaessa
mukillinen puolukkaa
½ tl kuivattua minttua tai 1 rkl tuoretta
vaniljaa
vettä vain jos tarvitaan

Kuori banaanit. Halkaise avokado, kuopaise ruokalusikalla kivi pois ja koverra hedelmämalto teho- tai sauvasekoittimeen muiden ainesten kanssa. Sekoita tasaiseksi. Lisää hieman vettä, jos tehosekoitin tarvitsee sitä toimiakseen. 

 
Helmikuussa 12.2. aloitan netissä ryhmävalmennuksen TUORETTA TALVEEN. Jos haluat lisätä raakaravintoa turvallisesti ruokavalioosi ja saada roppakaupalla lisää energiaa ja ehkä laihtuakin pysyvästi, tämä voisi olla sinun starttisi. Saat myös upean ryhmän vertaistuen ja voit vaihtaa kuulumisia ja kysellä neuvoja.

http://hellatonkokki.blogspot.fi/2014/12/mea-salon-raakaravintovalmennus-netissa.html



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti