lauantai 4. huhtikuuta 2015

Lemon curd -muffit


Pääsiäiseksi jotain keltaista, mielellään nopeasti ja ilman koneita. Lemon curd - jo ajatus saa kielen kostumaan. Lemon curd -sitruunatahnaa ei suinkaan tarvitse keitellä levyllä. Se valmistuu parissa minuutissa kulhossa lusikan ja raastimen avulla. Jos haluat tahnasta kauniin keltaista, vaihda käyttämäni vaahterasiirappi johonkin valkeaan tai vaaleaan sokeriin. Koska tahnasta tulee vaahterasiirapin kanssa vaaleanrusehtavaa, kaadoin joukkoon purkillisen valmista mangososetta. Vaaleanrusehtava lemon curd on varsin herkullista, mutta nyt tarvittiin väripesua.  Vauvan mangosose ei ole raakaa, mutta käytettävänä ei nyt ollut pakastemangoa ja tuoreet ovat vielä kovia. Jos lisäät mangoa reseptin lemon curdiin, lisää myös mantelijauhetta n. ½ dl seoksen paksuntamiseksi. Ei se nynniin tarkkaa oo.



Hyvää pääsiäistä! Minulle se on kristillinen juhla.

Muffien sijasta voit tehdä taikinasta ja sitruunatahnasta tortun.

Marketeista löytää leivonta- tai kuivahedelmäpuolelta valmista mantelijauhoa. Jos sellaista haluaa käyttää, on ekonomisempaa ostaa vajaan kilon pusseissa kuin pikku pussukoissa. Terveellisempää on käyttää kokonaisia manteleita/pähkinöitä/siemeniä, koska jauhaessa rasva härskiintyy pian. Kursseilla käytämme kuitenkin toisinaan valmista jauhoa ajan ja korviemme säästämiseksi. Tehosekoitin jauhaa pähkinöitä yms. helposti, mutta kun  kurssilla on usea kone käynnissä samaan aikaan, meteli on infernaalinen. Valmis jauho on pelastus. Tahnaa jää yli, mutta ei liene vaikea saada käytetyksi. Voit vaikka makeuttaa sitä hieman lisää ja jäädyttää sen mehujääksi.

Voit toki käyttää myös kokonaisia manteleita tai vaihtaa ne cashewpähkinöihin tai vaikkapa auringonkukansiemeniin. Jauha ne kuiviltaan kuivassa tehosekoittimessa. 


Muffipohjat 

2½ dl mantelijauhoa
1½ dl kookoshiutaleita

3 rkl vaahterasiirappia TAI 1½ dl mieluiten vaaleita rusinoita
1½ tl manteliuutetta tai vaikka 1/3 tl kardemummaa

ripaus hyvää suolaa
(hieman vettä)

Jos käytät rusinoita, on hyvä jos ehdit liottaa niitä muutaman tunnin. Saksi ne sitten silpuksi näin: kaada ne juomalasiin, työnnä saksenkärjet sinne ja leikkele. 
Jos et liota rusinoita, lisää aineksiin n. 1½ rkl vettä ja vaivaa kaikki ainekset yhteen käsin tai monitoimikoneessa, kunnes taikinaa voi muovata käsissä.  


Lemon curd


1½ dl mantelijauhoa

0,75 dl vaahterasiirappia

1 miel. luomusitruunaa (mehu ja hienoksi raastettu kuori)
lisäksi vauvanruokapurkillinen makeuttamatonta mangososetta, joka ei siis kuulu lemon curd -ohjeeseen mutta se raikastaa värin  
pistinpä muuten vielä kurkumajauhettakin väriä voimistamaan ehkä 1/3 tl

Pese sitruuna hyvin ja raasta sen kuori hienolla terällä. Halkaise sitruuna ja purista mehu ja sekoita kaikki ainekset lusikalla yhteen tasaiseksi.

Pyörittele muffitaikinasta pingis- tai golfpallon kokoisia palloja. Litistä ne ja muovaile laakeiksi kupeiksi. Itse muovailen painelemalla niiden pohjaa lautasta vasten ja nostan niihin reunat. Reunat halkeilevat hieman, jolloin nipistän ne yhteen. Keramiikan harrastajille helppoa. Jos taikina on liian murumaista, voit lisätä siihen lusikallisen vettä. 

Täytä kolot sitruunatahnalla ja koristele halutessasi hedelmäpaloilla, mintun- tai sitruunamelissanlehdillä, kookoshiutaleilla, kuivatuilla marjoilla tms.  


 Jos haluat tulla hienoon valmennusporukkaamme heti vapun jälkeen ja oppia lisäämään raakaravintoa omaan ruokavalioosi ja keventää syömisiäsi, tutustu infoon tästä:

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti