torstai 2. huhtikuuta 2015

Lihaton vegaaninen raaka pääsiäismureke

Pääsiäismureke sopii tarjottavaksi suunnilleen kaikille; siinä ei ole mitään eläintuotteita eli ei esim. lihaa, maitoa eikä munaa. Jos on pähkinäallergikkoja, voit vaihtaa pähkinöiden osuuden auringonkukansiemeniin, kuorittuihin hampunsiemeniin tai manteleihin tai mantelijauhoon. Voit mielellään valmistaa sen edellisenä päivänä, maku vain paranee. Nostat sen vain tarjolle suoraan viileästä.


Pähkinämureke
2 dl 5-8 h liotettuja auringonkukansiemeniä
2 dl 2-5 tuntia vedessä liotettuja pekaani- tai saksanpähkinöitä
2½ dl aurinkokuivattua tomaattia paloiteltuna (myydään useimmiten lasipurkkisäilykkeenä)
keskikokoinen punasipuli pilkottuna
2 kuivattua taatelia kivi poistettuna
3 valkosipulinkynttä murskattuna
(1½ rkl balsamicoa)
2 tl ruusu- eli roseepippurirouhetta tai -jauhetta
1 rkl chilimaustetta
1 rkl jeeraa
1 rkl korianteria
(suolaa tarvittaessa)

Valuta liotusvedet pois ja huuhtele siemenet ja pähkinät. Sekoita ainekset monitoimikoneessa. Tuloksen ei tarvitse olla aivan sileää, vaan se voi jäädä hieman murumaiseksi. Jos monitoimikonetta ei ole, jauha auringonkukansiemenet kuiviltaan kuivassa tehosekoittimessa jauhoksi. Rouhi liotetut pähkinät isolla veitsellä pieneksi rouheeksi. Silppua kuivatomaatti saksilla. Yhdistä kaikki ainekset kulhoon ja sekoita käsin massaksi.
Maista ja lisää halutessasi mausteita ja suolaa. Huomaa, että kuivatomaatti on valmiiksi suolaista. Painele mureke irtopohjavuokaan. Sellaisen voit myös itse tehdä leikkaamalla jäätelörasiasta tai muusta ohuesta muovirasiasta pohjan pois. Valmista kukkakaali"riisi".

Kukkakaalimuru
Kukkakaali on raakana neutraalin makuinen, ja sen kanssa sopivat monet muut maut. Voit myös käyttää osaksi raakaa juuriselleriä, palsternakkaa tai parsakaalia.

kukkakaali
1½ dl hapankaalia
10 cm:n pätkä purjoa renkaina
runsas 1 tl kurkumaa
1½ tl jeeraa
valmiiseen seokseen voit lisäksi sekoittaa pakasteherneitä

Jauha ainekset pieneksi muruksi monitoimikoneessa. Jos monitoimikonetta ei ole, voit kokeilla jauhaa kukkakaalia tehosekoittimessa tai sitten rouhit kaalin isolla veitsellä sekä pilkot purjon. Lisää muut ainekset ja painele riisi pähkinäseoksen päälle. Pane ruoka jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai yön yli tekeytymään, jos on aikaa. Koristele vihanneksilla ja lisää mielellään myös jotain vihreää. 

 

Haluatko tulla mukaan hyvään porukkaan?

Raakaravinnon ja elävän ravinnon perusvalmennus 

HEHKUA KESÄÄN 4.-29.5.2015

http://hellatonkokki.blogspot.fi/2015/03/j.html

Lähipäivinä julkaisen blogissani edellisen Tuoretta talveen -perusvalmennuksen osallistujien muutoskertomuksia. Seuraavassa esimerkkejä jo muutaman viikon aikana tapahtuneista muutoksista:
 

Riina Meriläinen: "Ensimmäisen kerran moneen vuoteen minun ei tarvitse vahtia itseäni joka suupalalla ja silti en liho. Raakaillessa paino ensin laski hieman ja nyt pysyy paikallaan, vaikka annoskoot ovat suuria. Ihanaa syödä paljon! Ihania herkkujakin on löytynyt, ja olen opetellut jättämään syyllisyyden sivuun syödessä. Kilpirauhaslääkityskin on ollut kuukauden päivät tähänastisessa minimissä. On loistavaa, että omassa tahdissa ja koti-tietokoneen ääressä on voinut saada ohjeita,vertaistukea, ihania reseptejä ja inspiraatiota. Ja Facebook-ryhmä on ihan paras."


Sari Mäki-Välkkilä: "Vuosia vaivannut turvotus hävisi, yleinen nivelten jäykkyys on poissa, nivelsäryt loppuivat miltei kokonaan, selittämätön ihottuma (selässä, vatsassa, kasvoilla) katosi kokonaan, ripset, hiukset ja kynnet vahvistuivat, ajatuksen juoksu on selkeämpää, muistini toimii paremmin, ihoni on siloisempi ja mielialani on valoisampi, kilpirauhaseni toimii paremmin (lääkkeen annostusta on ehditty jo kerran laskea), kolestroli aleni ja hemoglobiini on parempi kuin vuosiin. Nyt on olo tasaantunut hyväksi ja ihmetellen voi odotella mitä mukavia muutoksia tuleva raakailu vielä tuokaan. Paino on tippunut 6 kg (nestettä varmaankin puolet). Rasva on sulanut tässä raakaherkutellessa aivan itsestään, ilman nälkää ja kidutusta."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti