torstai 2. kesäkuuta 2016

Tee itse tuore kasvimaito

Miksi tehdä itse kalsiumrikkaita, proteiinipitoisia ja muuten ravinteikkaita kasvimaitoja? Kaupoistahan saa nykyään ainakin manteli-, kaura-, riisi- soija- ja kookosmaitoja sekä jossain myydään jopa tattari- ja hirssimaitoa. Valikoima lisääntynee edelleen. 

Yksi syy minulle on, että oman maun mukaan rikastettu kasvimaito on hyvä herkku makeannälkään, kun haluaa jotain terveellistä. Se on myös hyvä iltapala tai treeninpalautusjuoma ja lapsillekin mieleen.


Kasvimaidon tekeminen on kivaa ja nopeaa. Kun ekologisuuteen pyrkimisestä tuli minulle yhä rakkaampaa, maidon valmistaminenkin on ollut hyvin tyydytystä tuottavaa itte teen -puuhaa. Varsinkin, kun kymmeniä vuosia raahasin maitolitroja kaupasta, ja sittemmin kasvimaitoja, vain vähän kylläkin. 

Kasvimaitoa voi tehdä mm. kaurasuurimoista, manteleista, kvinoasta, hirssistä, seesamin-, hampun- ja kurpitsansiemenistä sekä monista pähkinöistä. Seesam- ja mantelimaito lienevät suosituimpia. Auringonkukansiemen sisältää hyvät aminohapot, ja se on hyvä lisä jonkin toisen siemenen kanssa. EU tosin tällä hetkellä määrää, että maidoksi saa kutsua vain eläinvauvalle tarkoitettua tissijuomaa eli äidinmaitoa. Mutta Mean blogi, meankieli, ja yleisesti siemenistä, jyvistä, manteleista tai pähkinöistä veden kanssa irroteltua hyvää sanotaan kasvimaidoksi. Ainahan on myös puhuttu kookosmaidosta, ei kookosjuomasta.

Makeutus

Eri kasvimaidot maistuvat erilaisilta. Ainakin alussa halunnet makeuttaa ja ehkä muutenkin maustaa niitä. Eri makuihin tottuu ja löytää omat suosikkinsa. Juomansa voi tehdä myös sekoittamalla keskenään eri siemeniä/pähkinöitä ym. Itse tehdyssä maidossa ei ole lisäaineita eikä sitä ole pastöroitu, joten se on raakatuote, jossa on kaikki hyvä tallella entsyymejä myöten. Mantelimaito lienee makunsa puolesta miellyttävintä ja myös hieman makeaa. Maidon voit tekovaiheessa makeuttaa kuivahedelmillä kuten taateleilla ja viikunoilla. Myös tuoretaateleita (muista poistaa kivi) ja banaaneja voit käyttää. Miksei vaikka porkkanaakin! Steviaa on kaupan, mutta voit myös kasvattaa oman steviasi ja kuivata lehdistä hyvän sadon talveksi makeutusta varten. Jotkut haluavat lisätä maitoon hieman suolaa. Maito voi säilyä neljä päivää, jos olet makeuttanut sitä vain stevialla ja muilla mausteilla kuten esim. vaniljalla ja kanelilla, ne nimittäin antavat myös makeutta. Ylihuomiseen säilyy, jos juoma sisältää hedelmiä. Banaanipitoinen juoma käytetään kuitenkin jo samana päivänä. Banaani puolustaa paikkaansa, koska sillä saa juomasta mukavan paksun hörpittävän.


Käyttö

Itsetehtyjä kasvimaitoja voit käyttää kuten muitakin, mutta kuumentaa niitä ei kannata, jotta kaikki ravintoaineet ja entsyymit säilyisivät. Voit siis juoda sitä sellaisenaan, pistää siihen mysliä tai lusikoida puuron kaverina tai tehdä raakapuuroa käyttämällä kasvimaitoa sen nesteenä. Tai smuutin nesteenä, marjamaidoissa jne. Löydät ehkä suosikkisi kahvinvalkaisijaksi. Maito voi juoksettua, mutta se on vain kosmeettinen "haitta". 


Siirtyisinkö kokonaan kasvimaitoihin?

Sitkeässä on huoli, että luusto romahtaa tai lapsi ei kasva terveesti ilman alun perin eläimen vauvalle tarkoitettua ruokaa. Osteoporoosia (ja eturauhassyöpää) esiintyy kuitenkin eniten maidonkulutusmaissa eikä suinkaan maissa, joissa ei maitoa juuri käytetä. Kasvimaitoihin siirtymällä moni parantuu esim. allergioista ja tulehduskierteistä. 

Seesammaidossa on kalsiumia enemmän kuin lehmänmaidossa, ja sen kalsium myös imeytyy hyvin. Luusto tarvitsee myös mm. D-vitamiinia ja liikuntaa. Kasvimaitoja kannattaa tehdä monipuolisesti, koska eri kasvilähteissä on erilainen ravintoainekoostumus. Parapähkinässä on runsaasti seleeniä, josta meillä herkästi on puutetta. 10 parapähkinää viikossa riittää, joten voit lisätä maitoosi muutaman parapähkinän. Hampussa on runsaasti omega-3-rasvahappoja, ja hamppua viljellään myös Suomessa. Kauraraakamaitoakin voi tehdä itse kaurasuurimoista eli kuoritusta kaurasta.


Helppo kasvimaidonteko-ohje

Mistä aineksista maitosi teetkin, et tarvitse tarkkoja reseptejä, kun muistat pari asiaa. 

1. Huuhtele siemenet tms. ja liota niitä runsaassa vedessä yön yli eli n. 8 h. Näin entsyymitoiminta niissä alkaa ja ne muuttuvat uinuvasta kuivatuotteesta takaisin eläväksi ravinnoksi. Tällainen ruoka sulaa helpommin ja ravintoaineet imeytyvät paremmmin. Liotettaessa siemenet myös pehmenevät, jolloin maidon tekeminen tehosekoittimessa helpottuu. 

On mahdollista tehdä maito myös liottamatta aineksia, mutta maku ei aina ole yhtä hyvä, ja liottaminen on terveellistä. Jos kuitenkin haluat maitoa heti just nyt etkä ole muistanut liottaa, on hamppu hyvä vaihtoehto. Hampunsiemenissä ei ole entsyyminestäjiä, joten se ei hyödy liottamisesta. Jos sinulla on hyvin tehokas tehosekoitin, voit kaataa siemenet sinne ja tehdä kuten ohjeessa 1 on mainittu. Muussa tapauksessa on helpompaa ensin jauhaa ainekset tehosekoittimessa kuiviltaan. Näin toimin usein kotimaisen hampun kanssa. Voit joutua välillä pysäyttämään sekoittimen ja kaapimaan aineksia kulhon reunoilta alas. 

2. Valuta liotusvesi pois ja huuhtele siemenet. Käytä 1 osaan siemeniä/pähkinöitä/jyviä 4 osaa vettä, eli esim. 2 dl siemeniä/8 dl vettä. Siemeniä täytyy olla tehosekoittimessa riittävästi, jotta ainakin sekoittimen terät peittyvät.

3. Kaada siemenet tehosekoittimen ja lisää vettä niin, että siemenet peittyvät. Käynnistä sekoitin ja aja tasaiseksi massaksi. Lisää mahdolliset muut ainekset sekä vesi erissä, jotta maidosta tulisi mahdollisimman tasaista. Tarkista maku. 


4. Voit käyttää maidon tällaisena, kuten itse usein teen. Jos kuitenkin haluat juoda maitosi ilman kuituja, valuta ja puristele maitoseos harsokankaan tai pähkinämaitopussin läpi käsin. Käyttökelpoisia ovat myös joidenkin ekokauppojen he-vi-osastolla myytävät verkkopussit. Teen hamppumaitoni kotimaisista kuorellisista siemenistä, ja hamppumaidon sekä kvinoamaidon puristan harson läpi. 


Kulhon päällä on siivilä, siivilän päälle on pingotettu harsokangas. Kaadetaan maitoseosta ja puristetaan välillä käsin maito harson läpi. Joidenkin mielestä tämä on terapeuttista!  
5. Voit käyttää jäljelle jääneen massan esim. kuivurikeksien, leivän tai pateiden valmistuksessa tai muissa ruoissa tai kompostoida sen.



HAMPPUMAITO
Hampussa on voimakas maku, varsinkin kuorellisessa. Voit käyttää myös kuorittuja siemeniä, niitäkin saa nykyään kotimaisina. Voit tehdä maidon myös yhdessä esim. mantelien kanssa.

2 dl hampunsiemeniä 
4 taatelia/3 viikunaa/kourallinen pehmeäksi liotettuja kotimaisia omenarenkaita/2-3 banaania makeutteeksi valinnan mukaan
1/3 tl vaniljaa tai maun mukaan 
1-2 tl luomukanelia
8 dl vettä

Hamput jauheeksi, ainekset tehosekoittimeen, mutta vesi sekoitetaan mukaan erissä. Makutesti, mahdolliset lisäykset. Säilytä jääkaapissa.


SALMIAKKIJUOMA
Kasvimaitoon voi pistää kaikenlaista terveyslisää, esim. villivihanneksia tai viherjauhetta. Salmiakkijuomaan se antaa hyvää harmahtavaa väriäkin. Nokkosesta saat paljon mm. kalsiumia ja rautaa.

Lakritsiuutetta lusikoin vähän sinne sun tänne. Aniksensiemen pyöristää sen makua hienosti, mutta jauhettuja aniksensiemeniä ei ole helppo löytää. Tavallisessa morttelissa siemenet taas ovat liian sitkeitä jauhautuakseen. Fenkolinsiemeniäkin voit kokeilla. Lakritsiuutteella pärjäät kuitenkin hyvin. Sitä saa jo useista marketeistakin jauheena. Lakritsinjuurijauhe taas on jauhettua juurta, ja sen maku on kitkerämpi. Sitäkin voit käyttää. Määrät ovat ohjeellisia, joten maistele sopiva maku itsellesi.

1 dl seesaminsiemeniä liotettuna
pieni kourallinen tuoretta nokkosta tai muuta villivihannesta tai pinaattia, vuonankaalia, roomansalaattia tai muuta mietoa vihreää TAI pari rkl kuivattua villivihannesrouhetta tai lusikallinen viherjauhetta (voit aloittaa pienemmällä määrällä jos vihreiden maku ei ole sinulle tuttu)
4 pientä tuoretaatelia tai kuivattua taatelia tai kuivattua aprikoosia (miel. liotettuna kuivahedelmät) tai pari banaania
½ rkl lakritsiuutetta
½ rkl aniksensiementä jauhettuna
rippunen hyvää suolaa
4 dl vettä

Valmista edellisten ohjeiden mukaan.

Haluatko lisätä raakaravintoa ruokavalioosi, voida pirteämmin, lisätä suorituskykyäsi ja ehkä helpottaa painonhallintaa sekä tuoda terveyttä sairauden tilalle? Varsinkin suolisto- ja vatsavaivoihin ovat asiakkaani saaneet paljon apua hallituista ja ohjatuista ruokamuutoksista. Tule mukaan juhannukselta alkavaan kesävalmennusryhmääni! Lisätiedot ja ilmoittautumisohjeet täällä:
http://hellatonkokki.blogspot.fi/2016/05/kesan-raakaravintovalmennus-2016.html
Sivuilta voit myös lukea aikaisempien osanottajien muutoskertomuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti